Masszőrt vagy masszázst keresek....

2019.09.25

A fogalmakat, szolgáltatási formákat azért sem árt tisztázni, mert sokszor tapasztaltam, hogy a szolgáltatást keresők sem a szakmával, sem a szolgáltatások tartalmával nincsenek tisztában.

Masszőr - gyógymasszőr, sportmasszőr, stb. Tipikusan materialista, kizárólag anatómiai alapokon működő, kifejezetten izomlazításra szakosodott szolgáltatás (uszoda, sportcentrum), időtartama kb. 30 perc. Ide soroljuk a szépségszalonokban végzett frissítő, svéd masszázst is.

Masszázs - gyógyhatással bíró, kifejezetten a gyógyításra és a test-lélek-szellem harmonizálására  összpontosító szakmai tudás. Végzi a mozgás- és masszázs terapeuta, a természetgyógyász, jó esetben az anti aging életmód terapeuta is. Többféle szolgáltatási módozatról, fajtáról beszélünk, mely a materialista alapok mellett jó esetben igen nagy mértékben alapoz a bioenergia, a spirituális tudás képességére is.

Természetesen a masszázs szolgáltatások is tartalmaznak frissítő, wellness kezeléseket is, de más formában, mint amit a masszőr szolgáltatások nyújtanak.

A masszőr szolgáltatás része a test kezelése, ezt azonban a vendégek szinte mindig az izomzat lazítására kérik, ezért találkozhatunk rövid kezelésekkel is (csak hát, láb, fej), ahol a testnek csak egyes részeivel foglalkoznak 15-20 percben.

A masszázs esetében mindig a teljes testfelülettel foglalkozunk, a kezelés ideje 60-90 perc, többnyire a 1,5 óra releváns. Masszázs esetén mindig történik diagnosztizálás, gyógyítás. Természetgyógyászhoz kifejezetten betegségeink miatt fordulunk, akár infulenzáról, akár daganatos betegségről legyen szó. Masszázs esetén elsődleges szempont a test egészségessé tétele, azután következhetnek a wellness és testszépítő szolgáltatások. A testet ekkor is harmonizáljuk, kezeljük, hiszen sokféle hatás éri szellemünket, tudatunkat, melyek negatívan befolyásolják szerveink működését, életvitelünket.

Sajnos többször látható a facebookon is, hogy valaki kiírja, ő masszőrt keres, rosszabb esetben még azt is odaírja, hogy milyen szolgáltatásra. Ez igen nagy felelőtlenséget jelent, mely súlyos, egészségkárosító következményekkel járhat. Könnyen előfordulhat, hogy akár a frissítő, svéd masszázs, vagy a talpmasszázs  betegségeket, szövődményeket okoz, vagy súlyosbítja a tüneteket, ezért jómagam nem is ajánlom, hogy diagnosztizálás nélkül igénybe vegyük ezt a szolgáltatást. Ugyan nagy divatját éli újabban a szépségszalonokban, azonban ne feledjük, hogy alapvetően nem vagyunk egészségesek, tehát a masszőr úgy nyúl a testhez, hogy arról semmiféle diagnosztikai, humán orvosi ismerete nincs. A szolgáltatás idénybevétele kizárólag saját felelősségre, önkéntesen történik.

Óva intek mindenkit attól a téves gondolatmenettől, hogy az egészségtelen életmód vagy táplálkozási szokások által okozott betegségek orvosolhatók talp- vagy frissítő svéd masszázzsal. 

Érdemes figyelemmel lenni vendégként, páciensként arra is, hogy a masszőr vagy masszázs terapeuta milyen anyagokkal dolgozik, mit ken a testre. Sajnos inkább azt tapasztalom, hogy nem a professzionális, szakembereknek való készítményeket használják, hanem pld. a DM-ben kapható, minimális vagy nulla hatóanyaggal rendelkező, lakossági felhasználásra (?) készült, olcsó termékeket vásárolják meg. Ehhez képest a szolgáltatások árai igen drágák....

Érdemes tehát a minőséget, a szaktudást, a szakembert választani, ha az életünkről, az egészségünkről van szó, hiszen így lehet a vendég, a páciens biztos abban, hogy odafigyelnek rá, a megfelelő hatóanyagú  és idejű kezelést kapja, pontosan azt és akkor, amire és amikor szüksége van. 

Várnay Krisztina