Gyermekláncfű - a június gyógynövénye

2021.05.30

A gyomnövények azok a növények, amelyeknek az előfordulása a kertekben nem kívánatos. Amint felüti a fejét, azonnal kapát ragadunk, vagy éppen gyökerestül kirángatjuk a földből.

Talán a legismertebb ilyen gyom a gyermekláncfű, vagy pongyola pitypang. Sokan csak gyomként azonosítják, pedig számos gyógyhatása van, és nemcsak teaként fogyaszthatjuk. Mivel minden része ehető, így a fiatal zsenge leveleiből remek saláta készíthető, de a virága grillezve is ízletes. A legfinomabb a rántott pitypang virág, melynek íze a gombához hasonló.

A gyermekláncfű levele és virágzata a vitaminok és ásványi anyagok gazdag tárháza: közülük említésre méltó az A, B, C és D vitamin, valamint a vas, magnézium, cink és mangán tartalma. Fő hatóanyagai a triterpének, a flavonoidok, a cseranyagok, a karotinok és az inulin. A pitypang áprilistól májusig virágzik, de ősszel másodvirágzására is érdemes figyelni.

Friss, zsenge leveleiből, szárából saláta is készíthető, bár virágzás után íze kissé fanyar, kesernyés. Jól illik hozzá a tökmagolaj.

Gyökerét októberben és novemberben érdemes gyűjteni, mivel ekkor a legmagasabb a hatóanyag koncentrációja, addigra már mindent felhalmozott, amit lehet, magába gyűjtött. Inulin tartalma például tavasszal csupán 2 százalék, ami őszre 40 százalékra emelkedik. A gyökereket hosszában kettéhasítva szárítsuk ki. 

A salátába szánt zsenge leveleket márciusban és áprilisban a virágzás előtt érdemes szedni, és frissen felhasználni. Egyéb célokra a levelek, és a virág is a teljes szezonban szedhető.

Ez az évelő növény füves területeken, főleg kis kertekben, szántókon jelenik meg. Hosszú karógyökere van, ami függőlegesen mélyen belemegy a földbe, ezért kiirtani sem könnyű. Belül üreges a szára, tetején napsárga virággal. Levele és virágszára elszakítva fehér, kesernyés ízű tejnedvet ereszt.

Repülőszőrös magja a gyermekek kedvelt játéka. Neve is a onnét ered, hogy a gyermekek szívesen fűzik össze a szárát, a virágát meg nyakláncként vagy fejdíszként hordják.

Egy kedves kis legenda is a pitypang virág keletkezéséről.

A Tavasztündér megkérdezte a növényeket arról, hogy hogyan szeretnének kinézni. Mindegyikük szép, piros vagy fehér, nagy virág akart lenni, úgy virítani, mint egy nyári álom. Vagy kék, mint a tiszta ég. Csak a pitypang nem tudta, milyen szeretne igazán lenni, így kapott még egy napot a gondolkodásra. Nehéz volt a döntés. Felnézett az égre és meglátta napot. A nap gyönyörű volt és sárga, ami igencsak megtetszett neki, igy eldöntötte, hogy ő sárga szeretne lenni mint a nap. Aztán besötétedett és feljött a hold. Rögtön meggondolta magát, most már olyan szeretett volna lenni mint a hold. Olyan kerek és áttetsző. Aztán felfigyelt a csillagokra, és nagyon megkedvelte a sok csillagot. Másnap reggel nem tudta mit feleljen a tündérnek csak szomorúan sóhajtott. Úgy lennék olyan mint a nap, mint a hold és mint a csillagok. Így a tündér teljesítette mindhárom kívánságát. Ezért a pitypang eleinte sárga, mint a nap, majd fehér és kerék mint a hold, és mikor ráfújunk, akkor úgy szóródik szét mint a csillagok. Gyógyító ereje is ezért ilyen erős, mert összeadódik benne a három égitest ereje.

A benne levő keserűanyagok serkentik az emésztést, az epetermelődést a májban. Hatékony anyagcsere fokozó, elősegíti a salakanyagok kiválasztását és a fogyást. Erősíti az immunrendszert, roborálószerként kiváló. Vértisztító, inulintartalma miatt pedig vércukorcsökkentő. Csillapítja az ízületi fájdalmat, reumás panaszokat.

Gazdag tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Azon kevés gyógynövények egyike, amely D vitamint is tartalmaz. A leveleiben több a bétakarotin, mint a sárgarépában, vagyis szerepe lehet az egészséges szemek megőrzésében. Leveleinek K-vitamin tartalma nagyon magas, így, bár vízhajtó hatása fokozza a nátrium ürülését, de nem vezet káliumveszteséghez. A pitypang pozitív hatása az összes szervre kiterjed, ami az emésztésben vesz részt. Fokozza a gyomorsav-termelődést, étvágyserkentő és görcsoldó hatású.

PITYPANG gyógytea

Egy összmaréknyi virágzatot leforrázunk. Üveg vagy kerámia edénybe, vagy bögrébe tesszük, lefedjük. 10-15 perc állás után leszűrjük és lassan megiszogatjuk. Akinek a vércukorszintjével vannak problémái, vagy már cukorbetegségben szenved, az naponta igyon meg egy csésze pitypangteát.

PITYPANG SZÖRP recept

  • 1 liter víz
  • 1 kg cukor
  • kb. 1 liter virágszirom
  • citrom vagy citromsav ízlés szerint

A víz és cukor keverékéből cukorszirupot készítünk, azaz addig melegítjük őket együtt, amíg a cukor el nem olvad. A forró léhez hozzátesszük a citromsavat vagy citromot, majd beleöntjük a virágszirmokat. 8 óra áztatás után szűrés után palackozható, fogyasztható!

PITYPANG MÉZ recept

Hozzávalók: 1 liter víz, két összmarék pitypang virág, 1 kilogramm cukor és fél citrom leve. Elkészítés: A két összmarék pitypang virágot tegyünk 1 liter hideg vízbe és lassan főzzük. Amikor a víz bugyogni kezd, a tűzhelyről vegyük le a fazekat, és egy éjszakát rakjuk félre állni. Másnap az egészet egy szitára öntjük, lecsepegtetjük, és a virágokat kézzel jól kinyomkodjuk. A léhez hozzákeverjük a cukrot, és hozzáadunk egy karikára vágott fél citromot. A fazekat fedő nélkül tegyük a tűzre, és a legkisebb lángon melegítjük, hogy a vitaminok megmaradjanak benne. A főzetet csak pároljuk, vigyázva, hogy ne forrjon. A masszát egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni, hogy ellenőrizni tudjuk az állagát. Körülbelül méz sűrűségűre kell párolni, mert a szerző szerint, ha túl sűrű, akkor idővel kikristályosodik, ha túl híg akkor megsavanyodik. Vajas kenyérre kenve igazi "méz" különlegesség.

Isten Patikájából ez a haszontalannak tűnő csodanövény majdnem minden kertben megtalálható. Mielőtt fűnyíróznál, érdemes jobban szemügyre venni a növényeidet.

Készítsétek, fogyasszátok szeretettel, egészséggel. 

Ha pedig részletesen szeretnétek megismerkedni a gyógynövényekkel, ajánlom figyelmetekbe a hamarosan induló gyógynövény tanfolyamot, ahol 90 gyógynövénnyel és annak áldásos gyógyító hatásaival ismerkedhettek meg. (Facebook oldal: https://www.facebook.com/masszazs.lelek.terapia/ )

Szép napokat kívánok,

Várnay Krisztina