Fenyőrügy-szirup készítése

2022.05.09

Májusban érdemes gyűjteni a fegyők új hajtásait, természetesen figyelemmel kell lenni arra, hogy a fenyőfának olyan részéről szedjük, hogy a fenyőfa stabilitásában, alakjában ne okozzon változást, deformitást.

Sokan tesznek fel fenyőrügy szirup receptet, de sajnos sokan alkalmazzák a cukros változatot, ami nagyon nagyon káros a szervezetünkre nézve.

A cukor fogyasztásának veszélyeiről ide kattintva olvashatsz.

A cukrot tehát mellőzzük a szirup alkalmazásánál és kizárólag mézet használjunk. Amennyiben cukrot használunk, a szirup gyógyereje minimális lesz, a káros hatás pedig igen nagy. 

A cukor nem támogatja a szervezetünket, kémiai anyag. A 100 % nádcukor sem 100 %-os, ezt lehet látni a kiszerelésében. A 100 % canadai juharszirup fogyasztása egészséges, de a legegészségesebb gyógyhatásokkal a magyar méz rendelkezik.

A méz és a gyógynövények párosításával több betegséget tudunk gyógyítani. Ha szeretnéd megismerni jobban, jelentkezz a "Mézgyógyászat - Apiterápia" online tanfolyamra, ahol a kaptárlevegős egészségházzal is foglalkozunk. A tanfolyam leírásához kattints ide

A mézek tehát gyógyerővel bírnak, de gyógyításra önmagukban nem alkalmasak, csak gyógynövények által. Ilyen gyógynövény a fenyőrügy is.

A fenyőrügy jótékony hatásait a fejen és a nyakon található zavarok, betegségek esetén fejti ki, melyek:

 • fejfájás, migrén
 • fülgyulladás, fülzúgás
 • arcüreg-gyulladás, arcpolip
 • fogígy-gyulladás, fogfájás
 • szem alatti sötét karikák
 • szem betegségei (szürkehályog, zöldhályog)
 • látás erőssége, egészsége
 • felső légúti betegségek (hátha, influenza)
 • mandulagyulladás
 • pajzsmirigy rendellenességek,
 • hangszál gyulladásai,
 • mumpsz.

A méz hatása általánosságban, hogy erősíti az immunrendszert, számos vitaminforráshoz jutunk általa, így ellenállóbbá teszi a szervezetet a betegségekre. 

A fenyőrügy szirupot akkor fogyasszuk, ha valóban szükségünk van rá, hiszen a gyógynövények orvosságok, így a túlfogyasztásból adódóan káros hatások is megjelenhetnek.

A gyógynövények kölcsönhatásba lépnek szedett kémiai gyógyszerekkel, így ha nem jól érzi magát az adott személy, tilos tovább szedni.

Ha szeretnél elmerülni a gyógynövények ismeretében, alkalmazásában, kattints ide.

Hogyan készítsünk fenyőrügy szirupot?

Hozzávalók:

- 2 összemarék fenyőrügy

- 500 ml, azaz fél liter akácméz

- 1-2 citrom felkarikázva, héj nélkül

Vegyünk egy befőttes üveget, kezdjük el rétegesen letenni a fenyőrügyet (kb. 2-3 cm), majd tegyük rá a héjától megszabadított citromkarikákat. A citromhéj fehér része mérgező, így ne használjuk fel. Citrom héjat viszont reszeljünk a fenyőrügyes részekre. Az üveget tegyük félig, és apránként kezdjük el ráönteni az akácmézet, majd rétegezzünk tovább, mindaddig amíg az üveg tele nem lesz annyira, hogy légmentesen le tudjuk zárni.

Az utolsó réteg fölött maradjon kb. 3 cm, ahol csak az akácméz található.

Ezután helyezzük az üveget sötét, napfénytől védett helyre, ott táruljuk.

Tárolási hőmérséklet 15 - 20 fok. 

Leghamarabb 2-3 hét után fogyasztható.

A gyógynövény adagolása: napi 3 x 1 evőkanál mennyiséget ne haladja meg.

Kisbabáknak 6 hónapos korig nem adható, kivéve, ha súlyos betegség indokolja ! 

Ha a tobozmirigyet, a harmadik szem csakrát szeretnéd tisztítani, gyógyítani, érdemes egy üvegbe 7 db friss, zöld fenyőtobozt is tenni.

Ha van lehetőséged, ültess fenyőfát, mert a fenyő megóvja a házadat a vizesedéstől, a fenyőfád pedig csodásan egészséges lesz.

JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁNOK NEKED ÉS A CSALÁDODNAK ! 

Várnay Krisztina