Elfordulás önvalónktól

2020.10.31

Abban az esetben ha az embert autonóm lénynek tekintjük, aki képes a saját magát érintő kérdésekben döntést hozni, illetve ha racionális lénynek tekintjük, akkor képes a számára legmegfelelőbb, illetve a legelőnyösebb megoldásokat választani. Ennek ellenére meglepő, hogy rengeteg ember milyen gyakran rombolja, gátolja saját magát, és milyen kevés olyan ember van, aki ápolja, gondozza és nem utolsó sorban szereti magát.


A dolgok nem mindig úgy sikerülnek, ahogyan az ember tervezi, nem minden esetben kapjuk meg azt amire vágyunk, néha nem sikerül elérni a magunk elé kitűzött célokat. Ha ez bekövetkezik, és nem azt kapod az élettől, mint amit vártál, akkor általában jönni szokott egy okos ember, aki megmondja neked, hogy ezt te csináltad magadnak és azt is, hogy száz százalékban felelős vagy a kialakult helyzetért. Ebben az esetben Te kedvelnéd az illetőt?

Ezeknek a szavaknak a hallatán az embert általában elborítja az ingerültség, a tehetetlenség, a lehangoltság és az önsajnálat érzése.

Az önszabotázs lényege, hogy olyat csinálsz, ami nem tesz jót neked és sokkal távolabb kerülsz a vágyott céltól. Az önszabotázs az önmagadhoz való viszonyod egyik speciális szintje, közvetlen rokonságban áll az önkorlátozással, melyet az önszabotázs, majd pedig végső esetben az önpusztítás követ.

Amikor elindulsz ezen az úton, halmozottan érnek kisebb-nagyobb lelki megrázkódtatások, amelyek sorra ismétesz, de a megoldás mindig elmarad.

Ha benne maradsz ebben a lélekfázisban, újra és újra becsapod magad, és belesétálsz a saját csapdákba. Mindez oda vezet, hogy a cselekvésekből szokást formálsz, csökkented az energiaszinted, leépíted, lenézed magad, és elhiteted magaddal, hogy te már semmire se vagy jó vagy képes.

Az önszabotázs következménye a depresszió, a szenvedélybetegségek kialakulása, a pszichiátriai betegségek, az utolsó fázisban az öngyilkosság formák közötti tallózás.

Azok az emberek, akik elindulnak ezen az úton, nem kapták meg a nekik járó szeretetet, odafigyelést és gondoskodást, ezért nem érzik magukat értékesnek.


Az önszabotázs folyamatok megállítása és átfordítása az önmagunkba vetett hit helyreállítására a legtöbb esetben nem megy egyedül, hiszen az önpusztítás már egészen tudattalan és automatikus módon zajlik.

Ha ismerünk ilyen embert, a mi felelősségünk is felhívni a figyelmét önpusztító életmódjára, és arra, hogy ideje szakemberhez fordulnia.

Senki sem érdemli meg, hogy elpazarolja az életét, az idejét.

A teljes életvitel bizonyítottan meg tud változni már 30 napon belül, a test-lélek-szellem harmóniája lassan, de biztosan helyreáll. Olyan átalakulás, gyógyulás érhető el terapeuta segítségével, hogy az elveszettnek hitt életben minden vágy és álom értelmet kap, megvalósul.

Ha úgy érzed

  • nem menned úgy a dolgaid, ahogyan szeretnéd,
  • megrekedtél az életben
  • sokszor vagy folyamatosan van rossz hangulatod
  • emberek vesznek körül, de mégis magányos vagy
  • nem találod meg sehogyan sem életed párját
  • nem tudod, hogy mit kezdjél magaddal az életben

várlak szeretettel, jelentkezz be hozzám.

Kriszti