Egészséges és egészségtelen edényeink

2021.03.13

Edényeinek megválasztásában is alapvetően divatkövetőek vagyunk. A technikai újdonságokra jellemzően mindig rápattanunk, és azonnal megvásároljuk a mindentudó edényeket. Az ipari termelés fokozódása, a technikai újdonságok azonban tudatosság nélkül nagy veszélyeket hordozhatnak, és edényeink károsíthatják egészségünket.

Az edények falából gyakran oldódnak ki különböző ionok, toxinok, vegyületek, és ezt bizony belefőzzük az ételeinkbe. 

Melyek a leggyakoribb egészségügyi kockázattal járó edények? 

  • Réz edények - Különleges hővezető-hőmegtartó képességgel rendelkeznek. Az edényből rézionok szivárognak, nagy mennyiségben, rendszeres használatnál fejfájás, szédülés, hányinger és hasmenés jelentkezhet. Kis mennyiségben, tehát ha néha-néha használjuk, nem veszélyes, hiszen a szervezetnek szüksége van réz ionokra is. A mikroelem hiánya vérszegénységhez, vércukorszint-ingadozáshoz, csontfejlődési- és növekedési zavarokhoz vezet. Ha réz edényt vásárolunk, figyeljünk arra, hogy ne legyen nikkel bevonatú, mert a nikkel vegyületei rákkeltőek, irritálják a bőrt és a légutakat. 


  • Öntöttvas edények - Nagy hőmegtartó és hősugárzó képességgel rendelkeznek. Az ételt lehet főzni és sütni is benne. Az öntöttvas edényeket elsősorban vashiányos állapotokban jó használni, mert a főzés-sütés közben vas oldódik ki, tehát növeli az ételek vastartalmát.
  • Rozsdamentes edények - hosszú élettartalmú, nem korrodálódik, nem karcolódik, könnyen tisztítható, egyenletes hőeloszlást biztosítanak. Ezeket az edényeket egészségügyi kockázat nélkül használhatjuk. 
  • Cserépedények, kerámia edények - A legfinomabb ételeket ezen edényekben főzhetjük, süthetjük. Megtartja az alapanyagok vitamin- és ásványi anyag tartalmát, minimális zsiradék felhasználás szükséges, zsíros húsoknál nincs is rá szükség. Az edények natúr formában az egészséget támogatják, azonban ha mázas kerámiát vásárolunk, káros lehet az egészségünkre. A fazekasok, keramikusok mázai ólmot tartalmazhatnak, a kioldódó ólom vegyületek pedig már kis mennyiségben is károsak a szervezetre. 6 év alatti gyermekeknél súlyos szellemi- és fejlődésbeli károsodást idéz elő, tehát a régi kancsók, köcsögök, tálak használata még akkor sem ajánlott, ha nem főzünk benne semmit. Az ólom ezen kívül a csontképződésre, csonthártyára van káros hatással. A szervezet számára idegentest, ultrahanggal elkülönülten kimutatható. Ha a máz nem ólom vegyületű festékkel kerül felvitelre, akkor az edény használata egészséges, kockázata nincs. Ha ezt nem tudjuk ellenőrizni, akkor ajánlott a máz nélküli edények vásárlása.


  • Teflon - Előnye, hogy nem ragad le az étel, ugyanakkor a teflon edényeket ajánlott alacsony vagy maximum közepes hőfokon használni. Magasabb hőfokon a feflon láthatóan füstöt bocsát ki, mely által mérgező vegyületek kerülnek a légtérbe és az ételeinkbe. Egyik ilyen mérgező vegyület a perfluoroktánsav (PFOA), mely súlyosan és igazoltan rákkeltő anyag (mell-, prosztata- és petefészek rák). A teflon edények használatát legjobb lenne kivezetni minden háztartásból.
  • Alumínium - Előnye, hogy nem ragad le az étel, viszont hamar átforrósodnak és könnyen okoznak égési sérüléseket. Az edényből kioldódó alumínium idegméreg, ezen kívül neurodegeneratív betegségeket is okoz. Veszélyes egészségkárosító szerepe bizonyított Alzheimer-kór Parkinson-kór betegségekben.

    Az alumínium nem csak szennyeződésként jut az emberi szervezetbe, hanem például az oltások révén a nyugati orvoslás nem csekély mennyiségben aktívan adagolja kora gyermekkortól. Az alumíniumot azért alkalmazzák az oltás hatékonyságának fokozására, mert a veleszületett immunrendszert aktiválja, azaz az immunrendszer ellenségként ismeri fel az alumíniumot. Ez önmagában elgondolkodtató, és egy 60 ezer gyermeket felölelő svéd vizsgálatból az derült ki, hogy az oltást kapott gyerekek 1%-a (azaz 600 gyerek) a későbbiekben allergiássá vált az alumíniumra (Exley, 2009). Az így kialakuló alumínium allergia a későbbiekben ismeretlen eredetű asztma vagy ekcéma formájában köszön vissza. Autoimmun folyamatokat is elindíthat, mint rheumatoid arthritis, 1-es típusú cukorbetegséget, vagy szklerózis multiplexet. Utóbbi betegségben kimutatták, hogy a vizeletben fokozott alumínium koncentráció mérhető (Exley, 2009). Az oltóanyagokban található alumínium adjuváns bizonyított kapcsolatban van egy izom- és ízületi fájdalmakkal, gyulladással, izomsejt károsodással járó szindrómával (macrophagic myofasciitis), valamint a krónikus fáradtság szindrómával is. 

Figyeljünk arra, hogy lehetőleg üvegben tárolt szörpöket, vagy sört vegyünk. A cukros üdítőket, energiaitalokat azért nem írtam ide, mert azon kívül, hogy alumínium dobozban árulják, tartalmilag is károsak az egészségre. 

  • Jénai üvegedények - Az üvegedények biztonságosak, ha magas hőállósággal rendelkeznek, tipikusan ilyenek a jénai edények. Főzhetünk, süthetünk benne, nem utolsósorban a gasztronómiai élményt is fokozza az étel sokszínűségének, szépségének látványa. Használhatjuk bátran, az egészséget támogatja. 

Az ólmot, alumíniumot nem lehet gyógyszeres úton eltávolítani, azonban a mérgező vegyszerek, toxikus (rákkeltő anyagok) eltávolítása lehetséges speciális masszázsterápia által, mely több alkalmas, célzott kezelést jelent. 

Egy masszázsterápia kezelés ára 15000 Ft., 

5 alkalmas bérlet ára 75000 Ft. helyett most 60.000 Ft. (egy alkalom ajándék!), 

 10 alkalmas bérlet ára 150.000 Ft. helyett 120.000 Ft., (kettő alkalom ajándék!). 

A szervezetből teljesen kioldásra kerülnek a mérgező anyagok, mindemellett az immunrendszer erősödik, a szervezet öngyógyító folyamatai megindulnak, több betegségből lehet meggyógyulni. Természetes mellékhatás a megfiatalodás.


Ha szeretnél megszabadulni a vegyszerektől, toxikus anyagoktól, jelentkezz be hozzám kezelésre a következő elérhetőségeken: komplementer.kezelesek@gmail.com, 20 444 7022.