Bach virágterápia - a lélek fellélegzése

2021.05.31

"Paracelsus és Hahnemann megtanított bennünket arra, hogy ne tulajdonítsunk túl nagy jelentőséget a betegség részleteinek, inkább az egyéniséget, a belső embert kezeljük, felismervén, hogy ha lelkünk és szellemünk harmóniába kerül, akkor a betegség magától eltűnik. Ez az alapvető tanítás építményünk alapja, amit tovább kell fejlesztenünk." (Dr. Bach)

A lélekgyógyászatban való elmélyülés az a tevékenység, ahol teljességgel feltárjuk akár az előző életre  vonatkozóan,  karmikusan  is  a  hozott  terheket,  melyet a  jelenlegi  leszületéssel tovább hordozunk. Mindaddig, amig  fel nem tudjuk dolgozni, meg  nem  tudjuk  érteni, meg  nem tudjuk élni annak tanítását, vagy el nem végezzük a szükséges feladatokat, az  életünk  része marad, és számos problémát okoz.

A lélekgyógyászattal való foglalatoskodás - ezáltal a lélek gyógyításának lehetőségei, annak számos csodálatos módja - az egyéni utam egyik sarkalatos iránya. Bennem felszínre tört valóság, Égi ajándék, mely a Hit által vitt tovább a megtapasztalások, a gyógyítások útjára. Számomra is meglepően - de természetesen nem véletlenül - jelentkeztek azok, akiknek pontosan erre a gyógymódra volt szükségük, hogy tovább léphessenek az életükben. 

A lélekgyógyászat útján többféle gyógyítási móddal találkoztam, ilyen pld a bioenergia, az ásványgyógyászat, a csakragyógyítás, stb. Itt is elmondható, hogy mindig lehet újat tanulni és feljebb emelkedni a tudásban a megtapasztalások, és a visszaigazolások által. 

Tudásomat természetesen fejleszteni szerettem volna a fizikai szinten is, hiszen tudjuk, hogy fű-fa-virágban, illetve mindenben az élő Isten jelenlétét és gyógyerejét fedezhetjük fel. Azt is tudjuk, hogy minden baj, betegség forrása lélekszinten kezdődik, és a nagy lelki bánatba akár bele is halhatunk.

Szakmai fejlődésem útján a Bach virágterápia mélyebb megismerése felé fordultam. Ki ne szeretné a virágokat, a létezésük csodáját? Talán hallottál is arról, hogy a fa- és virágesszenciákkal gyógyítani is lehet, mégpedig bizony a lelki bajainkat, melyek a következők:

 • önértékelési zavarok, önbizalomhiány
 • megfelelési kényszer
 • lelki bizonytalanság
 • párkapcsolati problémák
 • tanulási nehézségek, vizsgadrukk
 • döntésképtelenség
 • kóros kötődési problémák (más személyekhez, társhoz, szülőhöz)
 • félelem, szorongás, aggodalom, pánik
 • önelfogadás, önszeretet, önképzavar
 • gyász feldolgozása
 • stressz kezelése
 • krónikus állapotok,

hogy csak néhányat említsek.  

Dr Edvard Bach, angol orvos fedezte fel 1930-ban, saját kísérletei során, hogy számos betegségnek lelki oka van, melyeket azután fizikai tünetek kísérnek, melyek igen jól beazonosíthatók. Ha a lélekre összpontosítunk, a testi tünetek is változnak, ezzel megelőzhetőek komoly szervi elváltozások is. A lényeg a test-lélek-szellem egységének, egyensúlyának helyreállítása, mely természetesen hosszabb folyamat, hiszen az érzéseink a legféltettebb kincsünk, ahol titkaink is rejtőznek.

Dr Bach tehát kidolgozta, hogyan lehet a növények, rügyek, virágok esszenciáit kinyerni, és azt a gyógyításban hasznosítani. Az eredményeket saját magán próbálta ki, így gyógyította meg magát a rákból. Az a félelem gyötörte, hogy munkásságát betegsége miatt nem tudja befejezni, a nagy kutatómunka és kísérletezés során azonban meggyógyította önmagát.

A virágeszenciák természetesen 100 %-ban organikus hatóanyagokat tartalmaznak, így mellékhatás, allergiás reakció kizárt. 

A homeopátiával ellentétben az a nagy előnye, hogy nem sokszáz lehetőség közül lehet választani, hanem konkrétan be lehet azonosoítani a kezeléseket.

A Bach virágterápiás készítmények ma már nemcsak Angliában, hanem Magyarországon is készülnek, teljesen kézi művelettel (szedés, feldolgozás, csomagolás). Külön érdekesség, hogy bevizsgálás által megállapítást nyert, a gyógyító növények eredeti származási helye a Kárpát medence, így a hazánkban készült gyógycseppek kimagasló minőségűek, jobbak, mint az eredeti angol készítmények.

Hogyan kell alkalmazni? A Bach virágterápiáról sok helyen olvashatsz, azonban a részletes szakmai, terápiás tudás és alkalmazási lehetőségek a szakmai továbbképzésben elérhetők, úgynevezett szakmai titkok, hiszen végsősoron az alternatív gyógyítással foglalkozó szakemberek, természetgyógyászok tudják jól alkalmazni ezt a tudást, vagy éppen beépíteni a kiegészítő gyógykezelésbe.

A Bach virágterápia gyógyító csodáját hamarosan te is megtapasztalhatod, a lélekgyógyászati és egyéb gyógykezelések egyik legkedvesebb útja lesz, úgy hiszem, mindazok számára is, akik megismerik és megtapasztalják csodás gyógyhatásait, a benne rejlő lehetőségeket. 

Virágos, mosolygós napokat kívánok neked,

Várnay Krisztina