Az öngyógyítás veszélyei

2021.04.05

Nagyon sok ember szed valamilyen táplálék kiegészítőt, és sokan vásárolnak gyógynövényeket is, gondolván, hogy ezzel az egészségüket szolgálják. 

Nézzük hát, mi a valóság? 

Nemcsak a gyógyszeripar, de az élelmiszer gyártók, így a táplálék kiegészítőket gyártók is profitorientáltak, tehát különböző marketing elemeket használnak fel a gyanútlan vásárló megcélzására, melyet a média hűen támogat. 

Az egész biznisz a civilizációs problémákra épül, melyet progressziós paradoxonnak nevezünk. Lényege, hogy elvileg az életminőségünk javulásával a betegségek száma és súlyossága egyre nő. Azért elvileg, mert elszakadtunk a földtől, melyből valójában a vitaminok, ásványi anyagok bevitele természetes úton megtörténhetne, tehát itt már egy önbecsapás áll fenn azzal kapcsolatban, hogy az életminőségünk valóban javult e? A föld szeretete és újra megbecsülése igen fontos lenne a ma embere számára.

Attól, hogy megvásároljuk az ellenőrizetlen forrásból, növényi és állati élelmiszer hamvakból kivont ásványi sókat, nyomelemeket, még nem leszünk egészségesek, hiszen ezen biokémiai anyagok mennyiségének meghatározása, és felhasználásának indokoltsága a szervezetben általában nem történik meg (az állami egészségügy nem támogatja, csak magánlaborokban elvégezhető). Egyszerűen megvesszük, mert úgy gondoljuk, hogy ez nekünk jó.

A táplálékkiegészítőkre ugyanakkor egyáltalán nincs szükségünk, ha azokat természetes úton tudjuk bevinni a szervezetbe, és minden esetben ez lenne a legelső cél.  Ha azonban hiányállapot áll fenn, akkor a vásárló aszerint dönt, hogy mit írnak a táplálékkiegészítő cégek, milyen hangzatos marketing szöveggel próbálják eladni a termékeket. A vásárlók oda jutnak, hogy ezt elhiszik, és gyakorlatilag mindenfélét megvesznek, mert tetszik nekik a leírás, a videó. Ez indokolatlan mennyiségű, ismeretlen minőségű anyagok beviteléhez vezet, mely öngyógyítás szakmaiatlan, megbízhatatlan, megalapozatlan, így jó esetben nem csinál semmit az adott tabletta a szervezetben, vagy semlegesítheti a már szedett gyógyszerek hatását, vagy egyenesen káros, sőt súlyos, akár halálos kimenetelhez is vezet.

A vásárlók számos esetben félre-, vagy túldiagnosztizálják önmagukat és nincsenek tisztában az adott ásványi anyag, nyomelem, vitamin szervezetre gyakorolt hatásaival sem.

Gyógyszerek mellett még veszélyesebb, ha önkényes vásárlás történik, hiszen az megvásárolt táplálékkiegészítők különböző kölcsönhatásba léphetnek a gyógyszerekkel, így súlyos problémákat okozhatnak.

A táplálék kiegészítők a világ különböző helyeiről származhatnak, ezért a forrásuk és a minőségük is nagymértékben eltérő.

A gyógynövények, superfood-ok esetén is fennáll ugyanez a veszély, ha a gyógynövény valóban az elvárt minőségben kerül megvásárlásra. A gyógynövények gyógyhatásokkal rendelkeznek, pontos adagolásuk, felhasználási lehetőségeik, működésük és a terápiás  alkalmazásuk kizárólag természetgyógyász feladata

A legveszélyesebb egy időben különböző gyógynövényeket, különböző vitaminokat, ásványi anyagokat ellenőrizetlenül, felügyelet nélkül szedni, pláne, ha még fogamzásgátló tablettákat is szed az egyén, vagy alkoholt fogyaszt, de vannak olyan biokémiai anyagok is, melyek pld. a beépített implantátumokra is végzetesen káros hatással vannak.

Mindezek fényében látható, hogy bizony nem szabad bedőlni a különböző táplálék kiegészítő cégek média reklámjainak, nem szabad megvásárolni a táplálék kiegészítőket, bármilyen kecsegtető vagy tetszetős is az ajánlat. 

Ha nem érezzük jól magunkat, nem azonnali ellátást igénylő állapot áll fenn, legelső sorban forduljunk természetgyógyászhoz anamnezis felvételére, vagy keressünk fel orvost a pontos diagnózis megállapításához. Azután ismét érdemes felkeresni a természetgyógyászt, hogy természetes úton gyógyulhassunk meg a megfelelő, személyre szabottan összeállított, komplex terápia által. 

Amennyiben valóban szükséges, a legvégső esetben, és csakis átmenetileg szükséges szedni a táplálék kiegészítőket, hiszen a cél a természetes táplálékkal történő bejuttatás a szervezetbe, mely többféle módon is megtörténhet.

Akkut, életveszélyes esetekben természetesen elsőbbséget élveznek az akár azonnali orvosi beavatkozások, ellátások, majd az állapot stabilizálása után térhetünk vissza a természetgyógyászhoz.

Napjainkban igen nagy a felelősségünk abban, hogy az egészségünket a megfelelő módon, tudatosan támogassuk, a gyógyulást pedig ott keressük, ahol biztonságos. 

 Várnay Krisztina