A tél energiája, vitaminbombája

2020.01.15

Az évszakok változásának megvan a maga ciklikussága, harmóniája, belső ritmusa. Ha figyelemmel kísérjük az adott időszakot, egészséges, testi-lelki egyensúlyban élhetünk.

A tél a nyugalomról, a feltöltődésről szól. Testünk a téli időszakra elfárad, ezért szükséges ebben az évszakban a minél több pihenés, relaxálás, feltöltődés és lelki megnyugvásra. A szervezet ebben az időszakban pihenésre vágyik, ezért nem baj, ha úgy érezzük, lustábban vagyunk. Az energiatakarékosság megmutatkozik abban is, hogy télen sokkal közelebb állnak hozzánk szeretteink, barátaink, akik melegséget árasztanak számunkra. A meghitt együttlétek közben feltöltődhetünk. A csodaszép havas tájakon nagyokat sétálhatunk, de akár a téli sportoknak is hódolhatunk. Ebben az évszakban szívesen készítünk számvetést, a tervek, vágyak és álmok megfogalmazódnak. Ideális időszak ez a szellemi feltöltődésre, az olvasásra vagy alkotásra. Lelki világunk általában télen tisztítható meg könnyebben, ez a megbékélés, regenerálódás, a gyógyulás leghatásosabb ideje is.

A gyógyulás lelki-energetikai szinten méregtelenítéssel, energetikai harmonizálással, tisztulással, sérelmek elengedésével, pozitív energetikai feltöltéssel, azaz egy kellemes gyógyító masszázzsal, bioenergetikai kezeléssel tud megvalósulni.

A tél az az időszak, amikor az egész évben kiaknázott szervezetünket, immunrendszerünket szükséges feltölteni vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Nem véletlen az sem, hogy leginkább télen vagyunk betegek, ekkor kapjuk el a fertőző légúti- és egyéb betegségeket is. Akik kevésbé foglalkoznak az egészségükkel, bizony rendszeresen küzdenek a megfázásos, infulenzás, szövődményes tünetekkel. 

A legértékesebb gyümölcseink egyike, mind a héja, mind a dióbél vitaminforrás. A, B, C és E-vitaminban gazdag, A tiamin ideg- és izomvédő, növekedést serkentő hatású. A diófa levele jelentős C vitamin forrás, de a gyógyászatban is használják. Akne, övsömör, ekcéma, rüh, rovarcsípés gyógyítására alkalmas. Engedjük meleg vizet a kádban, szórjunk bele 10 marék diófalevelet, üljünk bele a kádba legalább 30 percre, engedjük kiázni a levelekből a hatóanyagot, majd fürödjünk meg benne.  A dió leveléből gyógyteát is készíthetünk, megihatjuk, de külsőleg is alkalmazható a bőrproblémákra. 

A dióbél növényi rostokban és ásványi anyagokban is gazdag. Sok magnézium, kálium, csontképző fluor, valamint a mangán, szelén és a réz található benne.  A réz a vérképző szervekre van jó hatással, a szelén a szívproblémákat gyógyítja, erős immunerősítő is. Vérszegénység, sápadtság, gyomorhurut, hasmenés esetén is hatásosan alkalmazható. Lábadozó betegeknek kiváló a dióval gazdagított étrend.  

Napi egy marék dió akácmézbe mártva egyedülálló immunerősítő és fiatalító kezelés. A kúra egy hónapig ajánlott. Kiváló édesség a karamellizált dió. A diót tespsibe tesszük, megszórjuk nádcukorral, hagyjuk a sütőben, 150 C fokon ráolvadni, kicsit megpirulni. Kiszedjük egy tálba, a család számára kedvelt, finom, az egészség számára értékes csemege. A diót felhasználhatjuk salátákhoz, süteményekbe, de finom kirántott csirkemellett is készíthetünk, ha a diót zsemlemorzsával (50-50% arányban) panírozunk. 

Dióolaj is kapható (Auchan, DM, drogériák, herbáriák), felhasználható salátákhoz, húsok pácolásához, de a természetgyógyászat, a masszázsterapeuták és a kozmetikai ipar is hasznosítja bázisolajként.

Folyókúrázóknak is ajánlott a dió fogyasztása, de napi 10 szemnél nem több. Sokkal több kalória van benne, mint a húsban, a szervezet könnyebben is dolgozza fel, mint a húst. 10 szem kalóriaértéke 600 kJ.

A dióbélben többszörösen telítetlen omega3, omega6 zsírsavak találhatók, mely hozzájárul az erek állapotának megőrzéséhez. A koleszterinszintet is nagymértékben csökkenti. A nyálkahártya, a hasnyálmirigy működését is jól támogatja, megelőzhető a cukorbetegség kialakulása is. 

A dió nem utolsó sorban a jobb koncentráció, az agyi frissesség, a remek memória, tehát az agyi működés elősegítője is. A gyümölcs nem véletlenül hasonlít agyunk formájára, a jobb- és bal agyfélteke működését maximálisan támogatja. 

A dió tehát nagyon értékes vitaminbomba. Minden olyan tápanyagot, vitamint, nyomelemet tartalmaz, amelyre nagy szüksége van az emberi szervezetnek, mellyel megelőzhető, gyógyítható számos betegség. A dió egyben tökéletesen felkészíti a szervezetet a tavaszi megújulásra, hogy erőben, egészségben vághassunk bele céljaink megvalósításába.

(kivonat az AntiAging Életmód Program tananyagából)